Nora, dette innlegget er til deg, men det er sikkert flere som lurer på det samme :-) Jeg fikk noen spørsmål om hvordan vi har gått fram for å finne leilighet og litt sånt, så jeg tenkte å svare på alt i dette innlegget her. Det er mange som drømmer om å reise til New York, men kanskje ikke vet hvordan man skal få det til? Ikke vet jeg, men jeg kan i alle fall fortelle litt om hvordan vi gjorde det. Forbered dere på et langt innlegg!

Flybilletter

Vi bestilte flybillettene våre gjennom Icelandair, og vi var veldig fornøyde med dem! I stedet for å mellomlande i for eksempel London, som man gjør hvis man reiser med British Airways, mellomlander man på Island på en mye mindre flyplass enn Heathrow og da følte i alle fall jeg meg tryggere med tanke på bagasje og sånt. Da vi bestilte billetter valge vi Economy Comfort. Det kostet litt ekstra, men jeg lover dere at det er verdt det! Vi satt på en egen «avdeling» med de som fløy Saga Class som er businessklasse hos Icelandair, og det betydde færre mennesker og mye større flyseter. Det er i grunn ikke stor forskjell på Economy Comfort og Saga Class; man får de samme store setene og man kan bestille mat og drikke hele tiden (inkludert i prisen). Utrolig deilig! Selv har jeg fløyet med British Airways hver gang jeg har vært i statene, men jeg likte Icelandair veldig godt. For de som skulle lure kostet flybillettene våre ca. 8000 per person (dette er tur/retur).

 

Leilighet

Her ble det mye rot. Vi følte selv at vi hadde søkt på alle mulige nettsider uten hell, og visste til slutt ikke hva vi skulle gjøre. Når man reiser sånn som vi gjør og kun skal være der i en kort periode må man søke etter leiligheter med short term lease. Det er nemlig mange som helst ønsker å leie ut i lengre perioder. Man må også passe på at leiligheten er møblert. Søk gjerne etter ferieleiligheter. Det er viktig å huske at prisen øker når man skal leie short term og i tillegg må ha en møblert leilighet. Leie i New York er DYRT, og det er vanskelig å finne utleiere man kan stole på. Det gjør det ikke enklere at man må lete fra andre siden av dammen. Vi fant oss først en leilighet gjennom utleiefirmaet Urban Living, men da vi fikk kontrakten virket det som noe ikke stemte. Det var mange småfeil på kontrakten og utleieren svarte på mailene mine med «LOL» og ikke engang stor forbokstav på begynnelsen av setningene. Disse kuttet vi ut ganske raskt!

Etter at dette skjedde visste vi ikke hva vi skulle gjøre, så jeg sendte en mail til Gateway College. Gateway har studier i New York, og gjennom dem ble vi anbefalt APT 212 Inc, et utleiefirma de anbefaler studentene sine å bruke. På hjemmesidene til APT 212 fant vi oss en grei leilighet til en overkommelig pris, og her bor vi nå! :-) Det er viktig å huske på at utleierne også krever at man betaler et depositum, og dette kommer i tillegg til husleien for de månedene vi skal være her. Vi har altså betalt depositum + husleie for 2,5 måned. Vi skal kun være her i to måneder, men eieren av leiligheten ville ikke leie ut noe kortere enn 2,5 måned på sommeren, så vi blir pent nødt til å betale for to uker lenger enn  vi skal være her. Kjipt, men vi hadde ikke noe annet valg. En annen mulighet er å søke på The Markle, der Cath in the City bodde da hun reiste til New York. Dette koster også en del, men der får man noen måltider inkludert i prisen. Grunnen til at vi valgte å finne oss en leilighet i stedet var fordi vi ville klare oss mer på egenhånd. The Markle er drevet at Frelsesarmeen, og jeg kan tenke meg at det er fint for de som reiser alene. Det er kun for jenter og man har alltid noen å gå til. Eller kan jeg anbefale APT 212 for de som velger å leie leilighet. Vi er i alle fall godt fornøyd med det :-)

Her er noen linker til trygge og pålitelige utleiefirmaer:
APT212 Inc. (de vi leier gjennom)
The Markle (drives av Frelsesarmeen, her må man søke tidlig)
NYC-JC (norsk utleier som har leiligheter i Jersey, ikke på Manhattan)

Planer

Vi har ingen spesielle planer for oppholdet vårt, vi vil bare ta det som det kommer. Det eneste vi har gjort er å skrive opp adresser til diverse butikker og spisesteder vi har lyst til å dra innom, så gjør vi som i går; velger oss en ting og rusler av gårde. Det dukker alltid opp noe mer på veien så man trenger ikke å være redde for å ikke ha noe å gjøre. Ellers har vi lyst til å dra til The Hamptons da, men bortsett fra det har vi ingen ting spesielt på timeplanen. Ganske deilig i grunn!

 

Budsjett

I’m not gonna lie, jeg har spart opp mye penger til denne turen her. Nå gikk en del av pengene til leiligheten i Oslo før jeg reiste, men jeg har da noen tusen igjen så jeg skal klare meg helt fint. Hele det siste året har jeg jobbet på et bakeri, og jeg har vært så heldig å hatt bra betalt, så på den måten har jeg fått spart opp til turen. Jeg er ikke spesielt glad i å snakke om penger, men siden Nora spurte så pent.. Budsjettet mitt før jeg reiste var på rundt 80 000,- i lommepenger. Leiligheten og flybilletten var betalt på forhånd.

Når det kommer til husleie må man som sagt regne med å betale en del. Leiligheten vi leier ligger ganske fint til i området Little Italy, og på to-tre minutter er vi i Soho som er en av de finere strøkene å bo i. Den er møblert med det mest nødvendige, og så har vi pyntet opp litt her etter at vi kom. Vi har alt vi trenger i nærheten; Pharmacy, supermarked, restauranter og butikker. I tillegg er subwayen like ved her vi bor, så når det kommer til beliggenhet kan vi ikke klage. Standarden på leilighetene her borte er dog ikke så mye å skryte av. Man kan ikke forvente seg Norge-standard når man leier her borte, det skal være sikkert :-) Vi ble ganske skuffet da vi så leiligheten vår, men valgte å gjøre det beste ut av det og nå trives vi ganske godt. Men nå skeier jeg litt ut her. Husleie, ja! Vi betaler $3750 i måneden som er ca. 22 000,- og vi betaler for 2,5 måned, så totalen blir.. Ja, det kan dere regne ut selv – MYE! Det kvalmeste er at dette er et av de billigste alternativene vi hadde. I tillegg til husleien har vi betalt $3500 i depositum som vi får tilbake når vi reiser hjem igjen. Husk at alt dette blir delt på to for oss da, så per person blir det ikke sååå ille.. Who am I kidding, det er dritdyrt. Hadde jeg reist alene kunne jeg aldri hatt råd til å bo sånn som vi bor nå, i alle fall ikke så lenge.

Vi har ikke noe spesielt matbudsjett, men prøver å være flinke til å handle inn lunsj og kveldsmat på supermarkedet rett oppi gata. Vi har tatt med oss havregryn og knekkebrød hjemmefra så det går i det til frokost, også har vi handlet inn melk, juice, frukt og litt pålegg og passer på å alltid ha det i kjøleskapet sånn at vi har frokost og kveldsmaten i orden :-) Et godt tips! Siden vi er på farta hele dagen pleier vi (eller har i alle fall hittil) å stoppe innom for eksempel Dean & Deluca eller Subway når vi skal ha lunsj. Det finnes mange små delis her i New York der de har masse forskjellig god mat til en billig penge så der har vi også vært flere ganger. Matprisene i New York er ganske høye i forhold til andre steder i USA, i alle fall synes jeg det virker sånn. Her kommer det selvfølgelig an på hvor du handler, men du får i alle fall en fin lunsj for $10-$15. Da vi var på Dean & Deluca her om dagen kjøpte jeg for eksempel nypresset appelsinjuice, en fruktskål med vannmelon og kylling quesadilla og betalte rundt $15. Restaurantprisene er i grunn ikke så ille. På Mercer Kitchen kostet hovedrettene rundt $15, så i forhold til norske priser er jo ikke dette så ille. Poenget mitt er at jeg ikke synes det går så forferdelig mye penger til mat. Vi prøver å bruke minst mulig penger på mat, samtidig som vi koser oss innimellom så vi bruker kanskje 100-150 kroner på mat hver dag. Har ikke regnet på det, men jeg kan tenke meg at det er noe sånt.

 

Hvor mye må man spare?

Dette er veldig individuelt! Jeg er her for å kose meg og jeg hater å leve på sparebluss så derfor har jeg spart alt jeg kan. I tillegg har jeg hatt en del dyre ting på handlelisten min som har gjort at jeg har måtte spart litt ekstra. Her er en liten oversikt over det vi har betalt på forhånd.

Flybillett: ca. 8000,- per person.
Leilighet: ca. 37 000,- per person (av disse er 9000,- depositumpenger som vi får tilbake).

Hvor mye man må spare i lommepenger blir umulig for meg å si noe om. Det eneste jeg kan si er at fristelsene er mange her borte, så spar heller for mye enn for lite! Man kan få tak i så utrolig mye fine klær og sko her til en mye billigere penge enn hjemme så pengene flyr fort!

PS: Nå vil jeg ikke ha noen sånn «OMG, ER DU HELT SYK SOM BRUKER SÅ MYE PENGER?»-kommentarer, aight?