For en liten stund tilbake lovet jeg dere et innlegg om mine sparetips. Når jeg sier sparetips så mener jeg ikke sånn «tips for å ikke bruke penger», for let’s face it, det er vi faktisk nødt til i blant, men heller det å kutte ned der man kan og å ikke betale mer enn nødvendig. Det gjelder kanskje spesielt for oss som er studenter, men hvis man tar med seg mye av dette videre når man begynner i fast jobb så kan man spare inn en del. Jeg har allerede skrevet ned disse punktene for hånd og et gjennomgående temaer her er egentlig tid, tålmodighet og planlegging.

Før man i det hele tatt begynner å tenke på hvordan du kan spare inn penger er det lurt å ta en kikk på utgiftene sine. Få en oversikt over økonomien din. Begynn med å skrive en liste over hvilke utgifter du har i måneden og hvor mye du betaler til hver. Da tenker jeg først og fremst de faste regningene du betaler, men gjerne også andre ting som mat osv også. I mitt tilfelle ser det slik ut:

Sparetips 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg pleier å gjøre det sånn at jeg overfører en fast sum til en regningskonto, og regningene blir da trukket automatisk fra den. På den måten slipper jeg å tenke på å betale regningene en og en, men også å bekymre meg for å ikke ha penger den dagen regningene kommer. I tillegg har jeg faste trekk til BSU og Superspar. Det er et godt tips for dere som ønsker å spare. På den måten tenker man ikke over at man sparer fordi det skjer automatisk, og man rekker heller ikke å bruke pengene på noe annet. Men her gjelder det å velge et realistisk tall – ikke for høyt, ikke for lavt. Du skal ikke blakke deg selv helt heller, men samtidig er man nødt til å pushe seg selv litt for å få det til. Jeg trekker en fast sum til hver av kontoene som jeg vet at jeg klarer selv en måned med lav lønn. Hvis jeg tjener mer en annen måned overfører jeg bare mer, men jeg har alltid et fast trekk. De fleste studenter har jo ikke allverden å rutte med, men prøv likevel å spare NOE – 200 kroner til BSU er bedre enn ingenting. I tillegg bør man alltid sette av litt til en bufferkonto, uansett hvor kjedelig det virker. Har man lyst til å spare så må man rett og slett være litt streng med seg selv :) Resten av pengene som står igjen på kontoen min etter at regninger er betalt og penger er satt bort til sparing går til mat, diesel til bilen og lommepenger. Her gir jeg meg selv et lite beløp i «lommepenger» som jeg kan bruke fritt. Vil jeg ha noe som koster mer kan jeg f.eks. låne av neste måneds lommepenger eller spare opp. Det skal aldri gå utover regningene eller sparingen.

Når du har skrevet en oversikt over hvilke utgifter du har og hvor mye du bruker på hvert punkt så ser du også hvor du har muligheten til å spare inn litt. Kanskje ser du at du bruker litt mer enn nødvendig på mat for eksempel? Eller kanskje du betaler litt mye for mobilen hver måned og bør tenke på å se etter et billigere abonnement?

 

Sparetips 2

Tar du deg tid til å se deg om før du handler så har du faktisk muligheten til å spare ganske mye penger, og det prøver jeg å være flink til å gjøre selv. For som jeg sa tidligere så skal ikke jeg si at man ikke skal bruke penger på det ene eller det andre, men jeg tror at hvis man tenker litt langsiktig og er litt mer bevisst på hvor pengene går så kan man spare ganske mye over tid. Her er en liste over ting man kan gjøre:

 •  Hamstre når du kan når noe er billig! Dette er noe jeg spesielt tenker på når jeg er utenlands. I stedet for å kun tenke på hva du ønsker deg der og da, tenk over om det er noen typiske forbruksvarer som du kan finne billigere der du er. Noen eksempler:
  • Body Shop-produkter: Ofte SÅ mye billigere i utlandet. De gangene jeg har reist til London har jeg for eksempel hamstret dusjsåper fordi jeg helt ærlig synes de er litt dyre her hjemme. Speiselt rundt juletider har jeg sett at de har en del tilbud så da har jeg kjøpt med flere hjem.
  • Converse-sko: De gangene jeg har vært i USA har jeg ofte hamstret flere par Converse-sko. Vi er en skikkelig skofamilie og alle kommer gjerne hjem med altfor mange skopar hver, men når prisen er 1/3 av hva den er her hjemme så må man nesten. Jeg vil i alle fall ikke betale 600 kroner for et par Converse.
  • Sminke: Når venninnen min og jeg er på London-tur så finner vi alltid er stort Boots-apotek for å handle inn sminke. Man tenker kanskje ikke på å dra innom et apotek når man er på tur? Vel, jeg er det mye å spare. Du finner kanskje ikke de dyreste sminkemerkene, men «vanlige» merker som L’Oréal, Maybelline osv. Jeg har også kjøpt fine Barry M øyeskygger her og den faste eyelineren jeg bruker fra Maybelline koster rundt halvparten av hva den gjør her. På Boots har de ofte 3 for 2-tilbud også så da sparer man enda mer! Dette gjelder ikke bare i London selvfølgelig. Er du ute og reiser? Finn et apotek! En annen smart ting er å se etter gelesåler. Dere vet sånne små man kan legge i høye sko for eksempel? Mye billigere! Og Compeedplaster. Mulig jeg er rar, men jeg liker i alle fall å ha Compeedplaster på lur og disse får man billig.
  • Sokker og strømpebukser. «Hva i alle dager?», tenker du sikkert. Venninnen min og jeg stopper alltid innom Primark for å kjøpe det. Det er kanskje ikke det første du tenker at du bør kjøpe deg på shoppingtur, men her kan du spare mye. I tillegg holder de kjempelenge. Win – win!
 • Bruk studentrabatter og rabattkoder. Hvis du er student anbefaler jeg deg å bli medlem på Studentkortet.no. Ellers, hvis du skal bestille noe på nett, sjekk ALLTID for rabattkoder. Søk for eksempel på «*Butikknavn* rabattkode 2014». Kanskje er det bare 10% avslag, men 10% av en tusenlapp utgjør jo hundre kroner – hundre kroner du kan spare eller bruke på noe annet.
 • Meld deg på nyhetsbrev i dine favoritt nettbutikker. På den måten får du alltid med deg når det er salg og eventuelle rabattkoder.
 • Bruk tid på å sammenligne priser. Er du på utkikk etter noe spesielt så er mitt bedre råd å gi det tid. Er du en tålmodig person – vent til slutten av sesongen og se om det du leter etter kommer på salg. På den måten har jeg spart mye. Hvis du ikke har tid til å vente så lenge, sammenlign i det minste ulike butikker og priser før du kjøper noe. Det krever litt ekstra tålmodighet, men det er verdt det når du kanskje sparer flere hundre kroner på noe du ønsker deg. Vær alltid på utkikk etter tilbud!
 •  Kjøp sjampo og andre hårprodukter på nett. Frisørsjampo koster flesk, og jeg føler meg ikke helt komfortabel med å betale 300 kroner for en sjampo. Til tross for rykter om flere av de norske nettbutikkene når det gjelder hårprodukter, så velger jeg å gjøre det på den måten. Selv bestiller jeg hårprodukter fra Feelunique.com og har alltid blitt fornøyd med produktene jeg har bestilt derfra. I tillegg har de gratis frakt. Det tar litt tid før man får produktene, ca. 1,5 uke, så her må man planlegge litt i forveien. OBS! Husk å dele opp bestillingene for å slippe unna toll/moms.
 • Selg unna ting du ikke bruker på Finn, Bloppis eller Bazar. Det krever kanskje litt tid fordi man må styre med å ta bilder av jakken du ikke bruker eller stolen du vil bytte ut, men det er bedre å få litt enn ingenting, sant? Når det gjelder garderoben kan det være lurt å tenke «skal jeg kjøpe noe så må jeg først kvitte meg med noe». Vi kjenner vel alle til hvordan det samler seg opp klær og ting over tid, men da slipper man dette problemet. I tillegg kan det finansiere ditt neste kjøp – igjen, win – win.
 • Bestill reiser i god tid. Hvis du først skal på ferie er det lurt å planlegge det en stund før. Dette varierer litt med hva slags type ferie du skal på, men ofte er det mye å spare på å sjekke priser ofte og å planlegge i god tid. Når det gjelder for eksempel charterturer er prisene ofte ganske lave for de som er tidlig ute, for så å gå opp etterhvert som avreisedatoen nærmer seg, helt til en uke eller to før avreise da du kan være heldig å finne billige restplasser. Selv har jeg hvertfall ikke roen i meg til å vente med å bestille så da gjelder det å være tidlig ute for å ikke betale mer enn nødvendig. Man kan jo også risikere at hotellet man vil bo på er fullbooket – nei, ikke noe for meg. Også her gjelder det å se opp for tilbud. På Hotels.com kan man f.eks. spare opp til bonusovernattinger for hver gang man reiser. Selv har jeg akkurat spart opp til en gratisovernatting som dekker halve oppholdet vårt i London – perfekt! Sjekk også om flyselskapet tilbyr ungdomsbilletter – da får man den samme turen til en mye hyggeligere pris!
 • Sjekk eBay. Hvis du er på utkikk etter noe spesielt og vet hva du skal søke etter så kan du være heldig og gjøre noen skikkelige kupp her. Jeg var for eksempel så heldig å finne en kjempefin lommebok i skinn fra Marc by Marc Jacobs for noen år tilbake for $38. Å lete seg frem til noe på eBay kan ta tid, men innimellom alt det rare kan man finne mye fint.

Her har dere altså noen små sparetips fra meg :) Dersom du har som mål å spare penger så tror jeg noe av det viktigste å kutte ned på er spontankjøp, spesielt hvis du er student med et begrenset budsjett. Ikke bruk opp hele stipendet i januar og august fordi du kan; tenk langsiktig! Hold av penger til årsavgiften på bilen når stipendet kommer, eller sett bort penger til en ekstra måneds husleie; den kan du fordele utover slik at du f.eks. bare behøver å betale halv husleie to måneder fram i tid. Mindre utgifter = større spillerom. Det er alltid lurt å handle inn ting man vet at man trenger når man har litt penger til overs for å slippe å stresse med det en måned hvor du kanskje har en litt lavere inntekt. Planlegging er viktig. Nå er jeg så nerd at jeg synes det er gøy å skrive lister og å planlegge sånt, men jeg lover dere at dere får mye igjen for å gjøre det.

Det virket som det siste økonomi-innlegget falt i smak så jeg håper dere liker dette også. Mine sparetips er på ingen måte noe hokus pokus, men jeg håper likevel at dere kanskje plukket opp en ting eller to. Jeg vil gjerne høre hva dere synes i kommentarfeltet. Hvis du har noen egne sparetips så del gjerne de i kommentarfeltet også :)